28 Μαρ 2011

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ.

Η Τουρκία επιταχύνει το μακροχρόνιο σχέδιό της να επεκταθεί εις βάρος των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη επιχειρεί να διανείμει δικαιώματα ερευνών εντός της - σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο - Ελληνικής Αποκλεισττκής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και με πολεμικό πλοίο επιβάλλει τη θέλησή της. Η Ελληνική αντίδραση περιορίστηκε σε διάβημα διαμαρτυρίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες το διάβημα δεν απέχει πολύ από την αδράνεια και έτσι διαλαμβάνεται από την Τουρκική ηγεσία.
Δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για άλλη "αδράνεια". Η κυβέρνηση οφείλει να διακηρύξει την ΑΟΖ, να συμφωνήσει με την Κύπρο για τα όριά της και να μεριμνήσει για την δημόσια επιδοκιμασία φιλικών κρατών.
Πιθανότατα η Τουρκία να αντιδράσει με αποστολή πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, αλλά εξ αυτού δεν προκαλείται καμιά βλαπτική συνέπεια για την Ελλάδα, διότι το "νομικό τετελεσμένο" θα έχει ολοκληρωθεί. Ακόμα και αν η υπόθεση πάρει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, είναι βέβαιο ότι το όφελος της Ελλάδος θα είναι πολλαπλάσιο από τη βέβαιη απώλεια που θα προκαλέσει η "αδράνεια".-

Δεν υπάρχουν σχόλια: