23 Φεβ 2010

Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Η Τουρκία συνεχίζει απτόητη την εφαρμογή του μακροχρόνιου επεκτατικού σχεδίου της για συγκυριαρχία στο Αιγαίο με αποτέλεσμα οι χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά να είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και οι παρενοχλήσεις Ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων (π. χ. στο πεδίο βολής Άνδρου).
Η Ελληνική κυβέρνηση αντιδρά χλιαρά με ήπια διαβήματα διαμαρτυρίας και με ήπιες δηλώσεις. Η Τουρκική απάντηση στις επίσημες Ελληνικές διαμαρτυρίες είναι ότι "το πρόβλημα του Αιγαίου πρέπει να συζητηθεί συνολικά", δηλαδή ότι οι δυο χώρες πρέπει να διαπραγματευθούν ποια από τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα παραδώσει η "μικρή" Ελλάδα στην "μεγάλη" Τουρκία για να έχει την ησυχία της...
Εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό της η Τουρκία έβαλε στο παιχνίδι την Αλβανία, η οποία τώρα αρχίζει να αρνείται τις συμφωνίες με την Ελλάδα στον διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, με το "τουρκικό" επιχείρημα ότι τα απομακρυσμένα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα Προηγουμένως η Ελληνική αβελτηρία παρέδωσε την Αίγυπτο στην Τουρκία στο ζήτημα του χωρισμού των θαλάσσιων ζωνών.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε την άποψη και την αναπτύξαμε σε πολλές ομιλίες μας, τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα, ότι ο μόνος τρόπος συγκρατήσεως και ανασχέσεως του Τουρκικού επεκτατικού σχεδίου, εκτός από την μεγάλη αποτρεπτική στρατιωτική ισχύ και ετοιμότητα, όπως και την κατάλληλη διπλωματική προετοιμασία, είναι η Ελλάς να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων και εναερίου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια με ευθείες γραμμές βάσης και με ανακήρυξη τριών αρχιπελαγικών ομαδοποιήσεων Ελληνικών νησιών: Μία που ενώνει τα Ιόνια νησιά με την κυρίως Ελλάδα. Μία που ενώνει τις Κυκλάδες και τις Σποράδες με την κυρίως Ελλάδα. Μία που ενώνει τα νησιά του Βοείου Αιγαίου με τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνε με το διεθνές δίκαιο, με αυτόν τον τρόπο δεν ενώνουμε όλο το Αιγαίο σε ένα αρχιπελαγικό κράτος, αλλά διασφαλίζουμε τις επί μέρους αρχιπελαγικές περιοχές. Παράλληλα, πρέπει να συμφωνηθούν οι θαλάσσιες ζώνες με την Κύπρο.
Σε γενικές γραμμές οι υπάρχουσες θαλάσσιες δίοδοι από και προς την Μεσόγειο θα παραμείνουν ως έχουν σήμερα, όπως και η επικοινωνία των Τουρκικών λιμένων μεταξύ τους.
Από νομικής πλευράς το μόνο που θα χρειασθεί να γίνει η δημοσίευση ορισμένων χαρτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η ενημέρωση των αρμόδιων διεθνών οργάνων. Κόστος μηδενικό!
Στο σημείο αυτό κάποιοι θα αναρωτηθούν τι θα κάνει η Τουρκία. Η απάντηση είναι τίποτα σημαντικό, τίποτα που να μην κάνει σήμερα. Παραβιάσεις και παραβάσεις, υπερπτήσεις, πλόες, απειλές, δηλώσεις... Θα δημιουργηθεί μια κρίση, από την οποία
η πολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας θα αναβαθμισθεί κατά πολλές φορές και θα δημιουργήσει νομικά τετελεσμένα, τα οποία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο τέλος και οι ΗΠΑ. Αλβανία και Αίγυπτος θα ακολουθήσουν.
Αναγνωρίζουμε τις διεθνείς πολιτικές δυσκολίες που υπάρχουν και τις απειλές της Τουρκίας. Γνωρίζουμε ότι οι εξοπλισμοί και η διατήρηση των ενόπλων δυνάμεων σε άριστο επίπεδο ετοιμότητας κοστίζουν υπερβολικά, ενώ η επέκταση των χωρικών υδάτων απαιτεί άριστη διπλωματική ικανότητα και απόλυτη προσήλωση του πολιτικού κόσμου στον συγκεκριμένο στόχο, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει...
Στην σημερινή συγκυρία, της βαθύτατης οικονομικής κρίσεως, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ο στόχος που υποστηρίζουμε γίνεται ακόμα δυσκολότερος
Όμως, φρονούμε ότι ακόμα και στην παρούσα συγκυρία η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων είναι εφικτή.
Αν και πιστεύουμε ότι αυτή η στάση δεν θα ακύρωνε πλήρως τα μακροχρόνια Τουρκικά σχέδια, εν τούτοις είναι βέβαιο θα αποτελούσε έναν αξιόλογο ανασχετικό παράγοντα και το κύρος της Ελλάδος θα πολλαπλασιαζόταν σε όλον τον κόσμο! Στο τέλος, τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη που θα προέκυπταν από την αξιοποίηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα βοηθούσαν τον Ελληνικό λαό να επιλύσει οριστικά τα οικονομικά προβλήματα της παρούσας ιστορικής συγκυρίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: