29 Αυγ 2007

Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

29-8-2007

Μέχρι σήμερα η ιερή γη της Πελοποννήσου εξακολουθεί να πυρακτώνεται από τις φωτιές που έχουν απομείνει και αναζωπυρώνονται. Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάθηκαν από τον πύρινο όλεθρο, εκατοντάδες χωριά κάηκαν, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν, ένα εκατομμύριο στρέμματα εύφορης και πράσινης γης έγιναν στάχτη.
Οι πυρκαγιές έδειξαν τόσο τις μακροχρόνιες αδυναμίες της κρατικής μηχανής όσο και το ιδιάζον φαινόμενο της κρατικής παραλυσίας ενόψει εκλογών.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να επωφεληθούν ή για να μη πληγούν πολιτικά από την διαχείριση της κρίσεως.
Κατά την άποψή μας, πρέπει να υπάρξει καθολική δέσμευση για την άμεση ανοικοδόμηση όλων των χωριών και την εξασφάλιση ότι όλοι οι κάτοικοι και ιδίως οι νέοι, ότι θα παραμείνουν στις εστίες τους.
Αντί να δίνουν μόνο χρήματα υπέρ των πυροπαθών, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι Έλληνες, ο πλούτος των οποίων προήλθε από την χώρα μας, θα όφειλαν ξεχωριστά να "υιοθετήσουν" ένα ή περισσότερα χωριά και να ανοικοδομήσουν όλα τα καμένα σπίτια με τρόπο ώστε να τα παραδώσουν καλύτερα απ' ότι ήταν, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους. Μια τέτοια πρωτοβουλία του επιχειρηματικού κόσμου θα εξασφάλιζε ότι σε 1-2 χρόνια η ζωή στα καμένα θα ομαλοποιούνταν.
Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν σχέδια αναδασώσεως και άμεσης προστασίας του εδάφους από τις πλημμύρες.
Η αρχαία Ολυμπία πρέπει εντός 8 μηνών να αποκτήσει την προηγούμενη όψη. Όπου υπήρχε δένδρο και κάηκε, θα πρέπει να μεταφυτευθεί παρόμοιο δένδρο στο ίδιο σημείο. Όπου το γρασίδι κάηκε, θα πρέπει να τοποθετηθεί καινούργιο γρασίδι, κ.ο.κ.
Επίσης, πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τα μεγάλα λάθη συντονισμού στην πυρόσβεση, που εμφανίσθηκαν. Είναι ευκαιρία η αποκτηθείσα εμπειρία, να δώσει καρπούς, ώστε στο μέλλον η αντίδραση στις φωτιές να είναι άμεση και καίρια.
Ως προς το ζήτημα των εμπρηστών, θεωρούμε ότι μαζί με τους ανόητους, υπάρχουν και οι πυρομανείς, και οι ψυχοπαθείς, και οι οικοπεδοφάγοι. Ταυτόχρονα υπάρχουν σημάδια οργανωμένων και σχεδιασμένων εμπρησμών. Την κυβέρνηση θα την συνέφερε να υπήρχε μια οργανωμένη απειλή για την χώρα. την αντιπολίτευση θα την συνέφερε είτε να μην υπήρχε οργανωμένη απειλή (άρα να υπήρχε μόνο κυβερνητική ανικανότητα) είτε απειλή καταπατητών. Την αλήθεια μπορούν να ανακαλύψουν μόνο οι αρμόδιες αρχές από την εξέταση όλων των στοιχείων, που μόνο αυτές έχουν στην διάθεσή τους. άγνωστο είναι αν η κυβέρνηση θα δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και τα συμπεράσματα.
Αν στους εμπρησμούς έβαλαν το χέρι τους ξένες οργανώσεις ή υπηρεσίες, είναι αμφίβολο αν θα συνέφερε την κυβέρνηση ή και τα εθνικά συμφέροντα η ανακοίνωση καιν η ενημέρωση του λαού.
Αν όμως πράγματι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, η άποψή μας είναι ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κυρίαρχος λαός. Αν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τότε θα πρέπει να δοθούν τα μεμονωμένα στοιχεία, που έχουν συλλεγεί, στον τύπο και στο ευρύ κοινό.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης, καθώς και η εμφάνιση οργανωμένων εμπρηστών, ενδέχεται να κάθε χρόνο που περνά να ευνοούν την φωτιά και να δυσχεραίνουν την κατάσβεση. Γι' αυτό πρέπει να βελτιωθούν όλες οι διαδικασίες πυροσβέσεως, προλήψεως πυρκαγιών και αντιπυρικής προστασίας της υπαίθρου. Ειδικά το κάψιμο των ξερών κλαδιών θα πρέπει να απαγορευθεί εντελώς.
Τέλος, οι ίδιοι οι πολίτες, οργανωμένοι από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες αρχές, πρέπει να πάρουν το θέμα της προλήψεως των πυρκαγιών στα χέρια τους με ενημέρωση, περιπολίες και επαγρύπνηση.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: