28 Φεβ 2011

ΤΟ ΤΖΙΝΙ ΒΓΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ

(Δημοσιεύθηκε την 27-2-2011 στην σελ. 28 της κυριακάτικης εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)


Οι λαοί της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ξεσπούν διαδοχικά με τη μορφή ενός τεράστιου ντόμινο εναντίον των τυραννικών καθεστώτων και των ηγεσιών τους που μονοπωλούσαν εξουσία και πλούτο επί δεκαετίες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ιστορικών διαστάσεων με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις παγκόσμιας κλίμακας.

Οι δυνάμεις των εξεγερμένων είναι ετερόκλητες. Οι δυτικού τύπου φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις βρίσκονται στην πρωτοπορία, αλλά συνιστούν μειοψηφία. Όσο περνά ο καιρός, οι λαϊκές μάζες ενδέχεται να περάσουν στο αντιδυτικό ισλαμικό στρατόπεδο και να ενισχυθεί ο φονταμενταλισμός. Αργά ή γρήγορα, αντί για δημοκρατία δυτικού τύπου, η οποία είναι σχεδόν ασυμβίβαστη με τη θρησκεία τους και την πνευματική τους κληρονομιά (της ανατολικής δεσποτείας), οι χώρες αυτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο φάσμα της στρατοκρατικής και της ισλαμικής δημοκρατίας.

Ο ευσεβής πόθος των δυτικών κυβερνήσεων ότι οι επαναστάσεις θα φέρουν σταθερά δυτικόφιλα καθεστώτα με αδύναμες και εξαρτημένες ηγεσίες δεν είναι παρά μια μικρή πιθανότητα. Η αδιάκοπη πολιτική αστάθεια και αποσταθεροποίηση του αραβικού κόσμου θα επιτρέψει την αναδιοργάνωση της Αλ Κάιντα και των φιλικών της οργανώσεων, τις οποίες τα αυταρχικά εθνικιστικά αραβικά καθεστώτα είχαν καταστείλει. Ειδικά η ανατολική πλευρά της Λιβύης σήμερα βρίθει ενόπλων φανατικών ισλαμιστών, έμπειρων από τα πεδία μάχης του Αφγανιστάν και του Ιράκ, οι οποίοι θα είναι σε θέση να δυσκολέψουν την επαναλειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και να αμφισβητήσουν ακόμα και τη φυσική παρουσία των στελεχών των ξένων επιχειρήσεων.

Στην αρχή ενδέχεται να αναδειχθούν δυτικόφιλες μετριοπαθείς ηγεσίες, που θα έχουν την ανάγκη της δυτικής βοήθειας, αλλά στην πορεία αυτές οι ηγεσίες μπορεί να αποδειχθούν τύπου Κερένσκυ, δηλαδή προσωρινές κυβερνήσεις μέχρι την ισχυροποίηση και επιβολή των οργανωμένων ισλαμιστών. Έχοντας την πικρή εμπειρία δεκαετιών καταπίεσης, οι ισλαμιστές κινούνται διακριτικά για να μη προκαλέσουν φοβικά αντανακλαστικά και δεν προβάλλουν ανοιχτά τη δική τους αμετάβλητη ατζέντα. Η ελεύθερη δημοκρατική διαδικασία θα τους απελευθερώσει και το φαινόμενο της Αλγερίας, όπου οι ελεύθερες εκλογές επέτρεψαν στους φανατικούς ισλαμιστές να κερδίσουν, για να ακολουθήσει στρατιωτικό πραξικόπημα, θα επαναλαμβάνεται διαδοχικά σε πολλές αραβικές χώρες. Αυτό το φαινόμενο αναμένεται να συνδυασθεί με την αυξημένη αραβική επιθετικότητα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, με ωφελημένους Τούρκους και Ιρανούς, οι οποίοι σπεύδουν ήδη να πάρουν θέση στη γραμμή εκκίνησης της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή. Αμερικανική και Ευρωπαϊκή στρατιωτική επέμβαση δεν αποκλείεται.

Η προοπτική της όποιας οικονομικής ανάπτυξης με τη συνεργασία της Δύσης δεν μπορεί να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στην υπερ-πληθώρα των νέων ανέργων, διότι σε όλες τις ισλαμικές χώρες η ανυπαρξία οικογενειακού προγραμματισμού προκαλεί θύελλα γεννήσεων που ανατρέπουν ριζικά τη δημογραφική ισορροπία στη Μεσόγειο.

Η γερασμένη Ευρώπη πέραν των αναρίθμητων Αφρικανών και Ασιατών, που επιδιώκουν να περάσουν στην Ευρώπη, θα αντιμετωπίσει νέα διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα, τα οποία δεν θα συγκρατούνται από τις ανίσχυρες τοπικές κυβερνήσεις, με πιθανότερο αποτέλεσμα την κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση σε ευρωπαϊκές χώρες.

Εξαρτημένες από τους αραβικούς υδρογονάνθρακες οι δυτικές κοινωνίες μπορεί να έλθουν αντιμέτωπες με το φάσμα της αραβικής ενοποίησης στο όνομα του Ισλάμ που θα ελέγχει τη ροή και την τιμή του πετρελαίου… Η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει την ανιούσα, εκμηδενίζοντας την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης στη Δύση, για να φτάσει στο ζενίθ αν εξεγερθούν οι Σιίτες της Σαουδικής Αραβίας.

Το τζίνι βγήκε έξω από το μπουκάλι!-