24 Δεκ 2007

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ


Α Ν Ο Ι Κ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Προς τον αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2007.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.

Η συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα επιβάλλει την ματαίωση ή έστω επ' αόριστον αναβολή της επίσημης επισκέψεώς σας στην Άγκυρα.

Το σύστημα εξουσίας της Τουρκίας στέλνει την αεροπορία τους πάνω από μεγάλα ή μικρά Ελληνικά νησιά, παραβιάζοντας όχι μόνο τον πέραν των 6 ναυτικών μιλίων εθνικό μας εναέριο χώρο, που δεν αναγνωρίζουν, αλλά και ολόκληρο τον εναέριο χώρο και τον χώρο πάνω από νησιά όπως η Ικαρία.

Οι Τούρκοι συνεχώς κάνουν διαβήματα για τα Ίμια και υπενθυμίζουν στον κόσμο τις "γκρίζες ζώνες"...

Το Τουρκικό επιτελείο εορτάζει την επέτειο της Οθωμανικής καταλήψεως της Ρόδου τον 16ο αιώνα και μας κατηγορεί για την στρατιωτικοποίηση της Δωδεκανήσου.

Καμιά κίνηση καλής θελήσεως δεν έχει επιδειχθεί στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του εναπομείναντος Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Η απειλή πολέμου για τα 12 μίλια παραμένει.

Στην Δυτική Θράκη η Τουρκία συνεχώς αυξάνει την επιρροή της στην Μουσουλμανική μειονότητα και αναμένεται να γίνει τεράστια χρήση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προς τον σκοπό της αναγνωρίσεως Τουρκικής μειονότητας, η οποία θα συγκυβερνά την περιοχή, με απώτερο σκοπό την κυπριοποίηση...

Στην Κύπρο η Τουρκία δεν αφήνει καμιά προοπτική για δίκαιη λύση, που δεν μπορεί να είναι παρά η επιστροφή των περιουσιών και η απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων.

Οι αδιάκοπα συνεχιζόμενες Ελληνικές πράξεις καλής θελήσεως εκλαμβάνονται από την γείτονα χώρα ως πράξεις αδυναμίας και διαθέσεως υποταγής.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, η σχεδιαζόμενη επίσκεψή σας στην Άγκυρα δεν μπορεί να έχει καμιά θετική προοπτική. Είναι πιθανό να συνδυαστεί με προβοκάτσιες και άλλες επίβουλες ενέργειες.

Το όλο πλαίσιο της Ελληνο-Τουρκικής προσεγγίσεως πάσχει σοβαρά, διότι μόνο η μια πλευρά "δίνει" και μόνο η άλλη πλευρά "παίρνει", ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στην οποία τόσο πολύ στηριζόταν η δική μας εξωτερική πολιτική, λαμβάνει ένα πρόωρο τέλος από τον Γαλλο-Γερμανικό άξονα.

Μόνο η Τουρκία προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις εις βάρος της Ελλάδος, ενώ η Ελλάς δίδει μια διπλωματική "μάχη οπισθοφυλακής".

Προτείνουμε μια σειρά ενεργειών, τις οποίες θεωρούμε αναγκαίες για να αλλάξουμε τις ισορροπίες και να προβληματισθεί σοβαρά η Τουρκία.

Πρέπει αμέσως να τεθεί θέμα Ίμβρου και Τενέδου, που κατα την Συνθήκη της Λωζάνης έπρεπε να αυτοδιοικούνται από τους Έλληνες κατοίκους τους, οι οποίοι ως επί το πλείστον έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Με μονομερή πράξη της Ελλάδος πρέπει όλα τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος να μετρούνται από ευθείες γραμμές βάσεως με βάση μια ριζοσπαστική μέθοδο υπολογισμού. Συνιστούμε την καθιέρωση 2 αρχιπελαγικών γραμμών, μία για τα Δωδεκάνησα και μία για τις Κυκλάδες - Σποράδες ενωμένες με την ηπειρωτική χώρα.

Με μονομερή πράξη της Ελλάδος πρέπει τα νοτιοδυτικά χωρικά μας ύδατα (και όλα της Κρήτης) να επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια. Στο Αιγαίο προσωρινά δεν θα αυξηθούν, με εξαίρεση τις ευθείες γραμμές βάσεως.

Σε κάθε Τουρκικό υπαινιγμό για την Δυτική Θράκη η αντίστοιχη έντεχνη Ελληνική απάντηση πρέπει να αναφέρεται στον Πόντο και στους Κρυπτο-Χριστιανούς της Τουρκίας. Αυτό θα προκαλεί έντονη καταπληξία και θα παραλύει τους Τούρκους ηγέτες.

Οι εξοπλισμοί της χώρας πρέπει να δίνουν το μήνυμα ότι η δύναμη της Ελλάδος σύντομα θα φτάνει πολύ μακρυά! Αυτό δεν μπορεί να γίνει με αγορά F16...

Εάν τυχόν οι Τούρκοι επιχειρήσουν στο μέλλον να αποπειραθούν να απειλήσουν την ασφάλεια της Ελλάδος με όπλο την μουσουλμανική μειονότητα, η αρχική απάντηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει την επισήμανση της διάχυτης "αρχής της αμοιβαιότητας" της Συνθήκης της Λωζάνης. Η προϊούσα εξαφάνιση της Ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία θα μπορούσε να ισοφαρισθεί αμοιβαίως με την απομάκρυνση από την Δυτική Θράκη όσων δηλώνουν Τούρκοι...

Αυτές θα ήταν ενέργειες που θα έδιναν τα σωστά μηνύματα στους γείτονες και κατά πάσα πιθανότητα θα τους ανάγκαζαν να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις καλής θελήσεως, τις οποίες μέχρι τώρα αποφεύγουν συστηματικά.

Υπάρχει ακόμα ένα λόγος, για το οποίο, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να αποφύγετε τη επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα. Εκεί θα πρέπει να καταθέσετε στέφανο στον "ήρωα" των Τούρκων, Κεμάλ.

Αλλά για τους Ποντίους και τον υπόλοιπο Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, ο Κεμάλ υπήρξε σφαγέας. Ερχόμενος στην Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, καταθέτει στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη, όχι στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Πηγαίνοντας στην Άγκυρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνι στον Κεμάλ, τον ανηλεή γενοκτόνο εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων και άλλων Ελλήνων. Το αντέχετε κύριε Πρωθυπουργέ;

Μετά τιμής

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΛΛΟΣ, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω - Διεθνολόγος
Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Εθνικών Θεμάτων ΑΧΙΛΛΕΥΣ.