12 Νοε 2007

Η ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Η Ελληνική κυβέρνηση και σχεδόν όλη η αντιπολίτευση έχουν ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της FYROM. Η κυβέρνηση του κράτους αυτού και όλα τα κόμματα αρνούνται την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους ακόμα και εάν αυτό τους στερήσει την είσοδο στο ΝΑΤΟ.
Είναι άγνωστο αν ο μεσολαβητής κ. Νίμιτς θα πείσει τους αδιάλλακτους Σκοπιανούς σε συμβιβασμό, που να είναι αποδεκτός και από τις δυο πλευρές.
Υπάρχουν δυο πιθανές εκβάσεις:
1) Οι Σκοπιανοί δέχονται την σύνθετη ονομασία. Περί αυτού φέρεται η Ελληνική πλευρά να αποδέχεται τα επίθετα "ΑΝΩ" ή "ΝΕΑ" δίπλα στο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".
Ένας τέτοιος συμβιβασμός με αυτά τα ονόματα μεταφρασμένα στην Αγγλική δεν είναι συμφέρων για την Ελλάδα γιατί, μια και δεν υπάρχει κανένα άλλο κράτος με το όνομα ΚΑΤΩ ή ΠΑΛΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και όλοι στο εξωτερικό θα μιλάνε για "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ".
Η σχολική προπαγάνδα των Σκοπιανών ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων θα συνεχισθεί, μαζί με το όνειρο της μεγάλης ενιαίας Μακεδονίας... Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στο μέλλον, κοντικό ή μακρινό ή πολύ μακρινό 5, 20 ή 100 χρόνια) εάν οι Σκοπιανοί βρουν ισχυρούς προστάτες, που θα τους βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του κρυφού τους εθνικού πόθου... Και η Ελλάδα θα τους έχει αναγνωρίσει και θα τους αποκαλεί ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ συν κάτι ακόμα..., ενώ όλος ο κόσμος θα τους ξέρει μόνο ως "Μακεδόνες" και ως"μακεδονικό έθνος και λαό"...
Θα μπορούσε να υπάρξει μια σύνθετη λέξη στην ονομασία (μία μόνο λέξη) και μάλιστα αμετάφραστη στα σλαβικά; Μια τέτοια λύση φαίνεται εντελώς απίθανο να γίνει δεκτή από τους Σκοπιανούς και να επιβληθεί σε διεθνή χρήση.
Άρα η σύνθετη ονομασία ενέχει μεγάλους κινδύνους και δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

2) Οι Σκοπιανοί δεν δέχονται σύνθετη ονομασία και η Ελλάς αρνείται την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που κανείς δεν θέλει να συζητήσει.
Εάν συμβεί αυτό το σενάριο, οι Σκοπιανοί θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ την αναγνώρισή τους με το συνταγματικό τους όνομα, κάτι που θεωρείται πιθανό να το επιτύχουν.
Τι θα γίνει τότε;
Είναι προφανές ότι η χώρα αυτή θα μπει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας. Οι Αλβανόφωνοι και οι Κοσοβάροι αδελφοί τους θα βρουν μοναδική ευκαιρία να αποσταθεροποιήσουν το κράτος και να αυτονομηθούν με σκοπό την ένωση με το Κόσοβο ή την Αλβανία. Οι δυνάμεις των Σλαβόφωνων των Σκοπίων δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε οργανωμένη Αλβανική εξέγερση.
Τι θα πράξουν οι γειτονικές χώρες που θα λαμβάνουν εκκλήσεις βοήθειας από την κυβέρνηση των Σκοπίων;
Το πιθανότερο είναι να θελήσουν να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις για την σταθεροποίηση της περιοχής, αλλά καμιά γειτονική χώρα δεν θα αποτολμούσε να δράσει μονομερώς.
Η πιθανότερη εκδοχή είναι να δράσουν από κοινού αποστέλλοντας ταυτόχρονα δυνάμεις για την σταθεροποίηση της περιοχής, η κάθε μία (Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάς) κοντά στα δικά της σύνορα, αλλά όχι στις βορειοδυτικές περιοχές των Αλβανών.
Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να μονιμοποιηθεί και το μη Αλβανοκρατούμενο τμήμα της FYROM να παραμείνει εσαεί στην προστασία των γειτονικών χωρών. Σ' αυτήν την περίπτωση η ανεξαρτησία της FYROΜ δεν θα είχε νόημα. Οι νότιοι βλαχόφωνοι - Ελληνόφωνοι πληθυσμοί γύρω από το Μοναστήρι (Μπίτολα) θα προτιμούσαν τον στενό σύνδεσμο και την μόνιμη προστασία της Ελλάδος. Οι κάτοικοι της Ανατολικής πλευράς, Βουλγαρόφωνοι όντες, θα προτιμούσαν τον στενό σύνδεσμο και την μόνιμη προστασία της Βουλγαρίας. Οι υπόλοιποι και περισσότεροι σίγουρα θα προτιμούσαν τον εναγκαλισμό με την Σερβία.
Αυτή η προοπτική συμφέρει ή όχι την Ελλάδα;
Από την στιγμή που η χώρα αυτή χωριστεί στα 4 φυσικά και ιστορικά κομμάτια της και δεν περάσει στην επιρροή ενός άλλου γείτονα, η λύση αυτή συμφέρει όλες τις συνορεύουσες χώρες.
Ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ και των μεγάλων Ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσίας; Ποια είναι τα συμφέροντά τους;
Θεωρούμε ότι τα συμφέροντά τους μπορούν να προωθηθούν καλύτερα μέσα από αυτή την προοπτική, δηλαδή μέσω των γειτονικών κρατών, παρά με την διατήρηση ενός θνησιγενούς κρατιδίου. Οι Σκοπιανοί που θεωρούν τους εαυτούς τους ψευδο-Μακεδόνες, οι οποίοι δηλαδή δεν είναι Αλβανόφωνοι, Βουλγαρόφρονες, Σερβόφιλοι ή Βλαχόφωνοι - Ελληνόφωνοι, κάλλιστα θα αρκούνταν σε μια αυτόνομη νέα σερβική επαρχία.