30 Αυγ 2007

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

30/8/2007

Η τραγωδία των πυρκαγιών της Πελοποννήσου επισκίασε κάθε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και τις σχετικές απόψεις των κομμάτων ενόψει των εκλογών.

Ως τώρα οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν δείξει διάθεση αλλαγής νοοτροπίας, η οποία συνίσταται στον εξευμενισμό της Τουρκίας, στην διολίσθηση σε σχέση με τα συμφέροντα των Σκοπίων και στην αδράνεια σχετικά με το Κυπριακό.

Εφόσον κανείς άλλος δεν μιλά σήμερα για στόχους εξωτερικής πολιτικής, ας μιλήσουμε εδώ και τώρα.

Η Ελλάδα είναι φύσει και θέσει μεγάλη περιφερειακή δύναμη της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίαρχη στο Αιγαίο Πέλαγος και ανώτερη δύναμη από όλες τις προς βορρά συνορεύουσες χώρες. Το Ελληνικό έθνος διαθετει σχεδόν το 1/5 του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και η δύναμη πυρός των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί η πολιτική του αδύναμου και υποχωρητικού γείτονα, που επιδεικνύουμε απέναντι στην Τουρκία.

Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος πρέπει να αυξηθούν στα 12 ναυτικά μίλια, όπως και ο εναέριος χώρος. Το εύρος των χωρικών υδάτων πρέπει να μετράται από ευθείες γραμμές βάσεως και όχι από κάθε σημείο των ακτών, όπως ατυχώς γίνεται σήμερα. Η Τουρκική απειλή για πόλεμο σε περίπτωση επεκτάσεως των χωρικών υδάτων της Ελλάδος μπορεί εύκολα να υπερ-καμφθεί. Πρώτα θα πρέπει η μέτρηση να γίνεται σε όλες τις περιοχές από ευθείες γραμμές.
Αμέσως μετά θα πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα σε 12 ν.μ. παντού πλην του Αιγαίου, όπου θα επιφυλαχθούμε για μικρό διάστημα για διαβουλεύσεις με κάθε ενδιαφερόμενο.
Παράλληλα θα καθορισθούν τα όρια της Συνορεύουσας Ζώνης των 24 ν.μ. και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των 200 ν.μ. σε όλες τις θάλασσες.

Με τις ενέργειες αυτές, που δεν κοστίζουν τίποτα και οι οποίες δεν εμπερικλείουν κινδύνους, διπλασιάζεται η έκταση της επικράτειας, δεκαπλασιάζεται η γεωστρατηγική σημασία της χώρας και αποκτώνται μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα για τον Ελληνικό λαό.

Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή της προοπτική πρέπει να διέρχεται από την προϋπόθεση της συμμορφώσεως της Τουρκίας στις Ελληνικές επιδιώξεις και στην ανάκληση της απειλής πολέμου, πάντα με την προοπτική ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ως προς τους πλαστογράφους των Σκοπίων αποκλείεται κάθε σκέψη για την είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ με το νέο έτος αν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία
Με αυτόν τον τρόπο οι Σκοπιανοί θα αναγκαστούν να συμβιβασθούν. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Όλα τα κόμματα πρέπει να δεσμευθούν σε αυτήν την θέση πριν τις εκλογές. Σημειώνω ότι όλος ο νότος της Δημοκρατίας των Σκοπίων κατοικείται από Βλάχους με Ελληνική εθνική συνείδηση, τους οποίους έχει ξεχάσει η Ελλάδα. Η παράλειψη αυτή πρέπει να τελειώσει το συντομότερο.

Αν και η μόνη ηθική λύση του Κυπριακού θα ήταν η ένωση με την Ελλάδα, οι πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια επιτρέπουν μία λύση, ένα κράτος στην Κύπρο χωρίς καθόλου Τουρκικά στρατεύματα και έναν "λαό" με Ελληνο-Κυπριακή πλειονότητα και προστατευόμενη αλλά όχι κυρίαρχη Τουρκο-Κυπριακή μειονότητα και χωρίς Βρετανικές βάσεις, οι οποίες μετά από κάποια χρόνια θα πρέπει να περιέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ την Βόρειο Ήπειρο, μια καθαρά Ελληνική περιοχή, που έχει δοθεί σε άλλο κράτος. Αυτό όμως δεν αποκλείει την υποχρέωση των Ελλήνων να διατηρήσουν Ελληνικό τον χαρακτήρα της Βορείου Ηπείρου και να μεριμνήσουν για την ευημερία, την ανάπτυξη και την αύξηση του πληθυσμού της. Κάτι τέτοιο θα συντελούσε στην στενότερη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας.

Αν το 1999 η Ρωσία είχε την σημερινή της δύναμη, ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ θα είχε αποφευχθεί και σήμερα το Κοσσυφοπέδιο δεν θα ήταν πάλι σημείο κινδύνου για την περιοχή. Καμιά λύση δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Σερβίας, στην οποία ανήκει η περιοχή αυτή. Αλλιώς, αν επιβληθεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, θα ακολουθήσει το ψευδο-κράτος στην κατεχόμενη Κύπρο και μια σειρά από άλλες ανεξαρτητοποιήσεις και αυτονομίες, που θα πυροδοτήσουν πολέμους σε όλην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους. Οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συμφωνήσουν με τους Σέρβους. Άλλη λογική λύση δεν υπάρχει, αν ενδιαφερόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη, γιατί αυτονομιστικές δυνάμεις (διαμορφωμένες ή μη) υπάρχουν παντού, π.χ. στην Ισπανία, στη Κορσική, στην Β. Ιταλία, στην Σκωτία, στην Ρουμανία, στην Γεωργία, στην Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, την Λ. Αμερική και σχεδόν παντού αλλού.-

29 Αυγ 2007

Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

29-8-2007

Μέχρι σήμερα η ιερή γη της Πελοποννήσου εξακολουθεί να πυρακτώνεται από τις φωτιές που έχουν απομείνει και αναζωπυρώνονται. Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάθηκαν από τον πύρινο όλεθρο, εκατοντάδες χωριά κάηκαν, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν, ένα εκατομμύριο στρέμματα εύφορης και πράσινης γης έγιναν στάχτη.
Οι πυρκαγιές έδειξαν τόσο τις μακροχρόνιες αδυναμίες της κρατικής μηχανής όσο και το ιδιάζον φαινόμενο της κρατικής παραλυσίας ενόψει εκλογών.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να επωφεληθούν ή για να μη πληγούν πολιτικά από την διαχείριση της κρίσεως.
Κατά την άποψή μας, πρέπει να υπάρξει καθολική δέσμευση για την άμεση ανοικοδόμηση όλων των χωριών και την εξασφάλιση ότι όλοι οι κάτοικοι και ιδίως οι νέοι, ότι θα παραμείνουν στις εστίες τους.
Αντί να δίνουν μόνο χρήματα υπέρ των πυροπαθών, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι Έλληνες, ο πλούτος των οποίων προήλθε από την χώρα μας, θα όφειλαν ξεχωριστά να "υιοθετήσουν" ένα ή περισσότερα χωριά και να ανοικοδομήσουν όλα τα καμένα σπίτια με τρόπο ώστε να τα παραδώσουν καλύτερα απ' ότι ήταν, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους. Μια τέτοια πρωτοβουλία του επιχειρηματικού κόσμου θα εξασφάλιζε ότι σε 1-2 χρόνια η ζωή στα καμένα θα ομαλοποιούνταν.
Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν σχέδια αναδασώσεως και άμεσης προστασίας του εδάφους από τις πλημμύρες.
Η αρχαία Ολυμπία πρέπει εντός 8 μηνών να αποκτήσει την προηγούμενη όψη. Όπου υπήρχε δένδρο και κάηκε, θα πρέπει να μεταφυτευθεί παρόμοιο δένδρο στο ίδιο σημείο. Όπου το γρασίδι κάηκε, θα πρέπει να τοποθετηθεί καινούργιο γρασίδι, κ.ο.κ.
Επίσης, πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τα μεγάλα λάθη συντονισμού στην πυρόσβεση, που εμφανίσθηκαν. Είναι ευκαιρία η αποκτηθείσα εμπειρία, να δώσει καρπούς, ώστε στο μέλλον η αντίδραση στις φωτιές να είναι άμεση και καίρια.
Ως προς το ζήτημα των εμπρηστών, θεωρούμε ότι μαζί με τους ανόητους, υπάρχουν και οι πυρομανείς, και οι ψυχοπαθείς, και οι οικοπεδοφάγοι. Ταυτόχρονα υπάρχουν σημάδια οργανωμένων και σχεδιασμένων εμπρησμών. Την κυβέρνηση θα την συνέφερε να υπήρχε μια οργανωμένη απειλή για την χώρα. την αντιπολίτευση θα την συνέφερε είτε να μην υπήρχε οργανωμένη απειλή (άρα να υπήρχε μόνο κυβερνητική ανικανότητα) είτε απειλή καταπατητών. Την αλήθεια μπορούν να ανακαλύψουν μόνο οι αρμόδιες αρχές από την εξέταση όλων των στοιχείων, που μόνο αυτές έχουν στην διάθεσή τους. άγνωστο είναι αν η κυβέρνηση θα δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και τα συμπεράσματα.
Αν στους εμπρησμούς έβαλαν το χέρι τους ξένες οργανώσεις ή υπηρεσίες, είναι αμφίβολο αν θα συνέφερε την κυβέρνηση ή και τα εθνικά συμφέροντα η ανακοίνωση καιν η ενημέρωση του λαού.
Αν όμως πράγματι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, η άποψή μας είναι ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κυρίαρχος λαός. Αν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τότε θα πρέπει να δοθούν τα μεμονωμένα στοιχεία, που έχουν συλλεγεί, στον τύπο και στο ευρύ κοινό.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης, καθώς και η εμφάνιση οργανωμένων εμπρηστών, ενδέχεται να κάθε χρόνο που περνά να ευνοούν την φωτιά και να δυσχεραίνουν την κατάσβεση. Γι' αυτό πρέπει να βελτιωθούν όλες οι διαδικασίες πυροσβέσεως, προλήψεως πυρκαγιών και αντιπυρικής προστασίας της υπαίθρου. Ειδικά το κάψιμο των ξερών κλαδιών θα πρέπει να απαγορευθεί εντελώς.
Τέλος, οι ίδιοι οι πολίτες, οργανωμένοι από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες αρχές, πρέπει να πάρουν το θέμα της προλήψεως των πυρκαγιών στα χέρια τους με ενημέρωση, περιπολίες και επαγρύπνηση.-